Vi är övertygade om att litteratur kan göra skillnad

Annars skulle vi på B. Wahlströms Bokförlag inte känna så starkt för det vi jobbar med.

Två av våra böcker, de sinsemellan mycket olika Boktjuven och Pojken i randig pyjamas, har hittat fram till och berört otroligt många sedan de släpptes första gången. Under 2014 kommer dessa skildringar av andra världskriget ut som nyutgåvor. Samtidigt släpper vi flera nya titlar som på ett eller annat sätt berör historiens stora krig. ”När världen krigade” är samlingsnamnet på alla de böcker i vår utgivning som anknyter till temat. Allt för att göra det lättare för lärare och elever att hitta fram till dessa viktiga böcker.

I vår folder, som går att ladda ner i digital form här under, har vi dessutom samlat några frågor som vi hoppas ska inspirera till diskussion. Vissa riktar sig till dem som läst våra böcker Historien om Leon och Strimmor av hopp och andra handlar mer övergripande om förtryck och tolerans.

teskedsorden.jpg

Men vi ville göra mer ...

Med våra böcker vill vi bidra till ett mer tolerant samhällsklimat. I januari 2014 inleder därför B. Wahlströms, tillsammans med stiftelsen Teskedsorden, projektet ”Att gå i någon annans skor”. 

Vi arrangerar temadagar för tre skolklasser i tre städer vid tre tillfällen under våren 2014. Genom föreläsningar, filmvisningar, egen läsning och grupparbeten vill vi ge nya perspektiv och väcka engagemang hos eleverna. Det är en möjlighet för oss att på nya sätt nå fram med våra böcker till rätt målgrupp och samtidigt göra skillnad. Vårens dagar är bara början och vi tror precis som Teskedsorden på ett långsiktigt engagemang.

”Teskeden är en symbol för handling. Amos Oz menar att den människa som vill släcka en eld hämtar en hink vatten och öser över elden. Om hon inte har någon hink tar hon ett glas och om hon inte hittar ett glas tar hon en tesked. Och om vi alla bidrar, även med en liten insats, kan vi faktiskt släcka elden – den farliga eld som fanatismen utgör i dagens värld.” – citat från teskedsorden.se

Vi vill bidra till en lite mer öppen och tolerant ungdomsgeneration och hoppas att vi tillsammans ska kunna hitta en stabil väg att följa. Det här är en av våra teskedar, vad är din?