Skamfyllt i svensk historia

Camilla Lagerqvist har blivit något av en mästare på att skildra skamfyllda ämnen i svensk historia och i När kastanjer spricker gör hon det igen.

fredag 07 september 2018

– Jag tycker att vi ofta pratar om skambelagda ämnen som rör andra länder, tex andra världskriget och folkmord i olika delar av världen, men att vi svenskar är dåliga på att se och prata om vår egen mörka historia. Jag vill helt enkelt rikta strålkastaren mot oss själva ett tag.

När kastanjer spricker utspelar sig på 1950-talet och handlar om 15-åriga Majken. Hennes föräldrar omkom när hon var barn och sedan dess har hon flyttat från den ena familjehemmet till det andra. När boken inleds har hon precis klivit i land på den ö där Sankt Älmas, ett hem för vanartiga flickor, ligger.

– Idén till När kastanjer spricker fick jag faktiskt av min pappa. Han berättade om en ö som han och hans kompisar brukade ro ut till när de var i tonåren eftersom det fanns så spännande tjejer där. De här tjejerna bodde på ett hem för vanartiga flickor något jag tyckte lät hemskt. Vad innebar det egentligen att vara vanartig?

Alla flickor på Sankt Älmas har hamnat där av olika skäl, Majken är där för att hon har svårt att kontrollera sin ilska, någon annan har blivit placerad där av sin styvmormor pga sin ”lösaktighet” och en tredje för att hon är lesbisk.

– Skälen för att hamna på ett hem för vanartiga flickor var många och ofta kom de här flickorna från trasiga och fattiga familjer. På hemmet var det meningen att man skulle lära sig av med sina dåliga beteenden och ofta förekom det hårda straff. Jag vill med När kastanjer spricker visa på hur unga kvinnor har blivit behandlade i svensk historia. Kanske också dra paralleller till hur det är idag, när tjejer fortfarande döms efter en helt annan måttstock än killar när det kommer till vad man får och inte får göra.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår