De Odöda är här

fredag 05 oktober 2018

Johan Egerkrans, författaren bakom succéerna Nordiska gudar och Nordiska väsen, är tillbaka med ett nytt folkloristiskt praktverk.

Med boken De odöda har han lämnat Norden och begett sig ut i världen för att undersöka myter om vampyrer, gastar och andra dödsväsen.

– Det som är intressant med att titta på hela världens myter om odöda är att det blir tydligt hur många gemensamma drag de olika väsendena har, oavsett vilken kultur de härstammar ifrån, säger Johan. Odöda var ofta ett sätt att förklara dödliga epidemier som drabbade familjer och samhällen. Den första som dukat under i sjukdomen kommer tillbaka igen och suger livskraften ur de efterlevande.

Precis som med tidigare böcker är De odöda väl researchad och tar avstamp i folktron. Den populärkulturella Greve Dracula har fått stå tillbaka för de gastar som har tjänat som inspiration till den transylvanska greven och hans huggtandsförsedda efterföljare.

– Monster har alltid fascinerat mig och efter Nordiska väsen blev det därför rätt logiskt att gå vidare med odöda. I tidigare böcker har John Bauer tjänat som en stor inspiration men denna gång är det snarare lite modernare illustratörer som Frank Frazetta och Mike Mignola man kan ana i pennstrecken säger Johan.

Boken är uppbyggd i sektioner med Europa, Afrika och Mellanöstern, Amerika samt Asien och Oceanien.

– Det svåraste med De odöda har varit att välja mellan de över 800 olika läbbiga väsen jag har hittat i min research, men också att gestalta de icke-europeiska varelserna på ett bra sätt. Det har känts viktigt att inte falla in i stereotyper utan att återge varelsen med respekt för den kultur som frambringat den. Huruvida jag har lyckats får nog dock andra bedöma, säger Johan.

259 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår