En riktigt klassisk rysare!

De flesta av oss har nån gång lekt leken Svarta Madam, i någon av dess otaliga former.

måndag 08 oktober 2018

I boken med samma namn av rysardrottningen Ewa Christina Johansson går de tre vännerna Fanny, Juni och Stella på en utställning med namnet Svarta Madams handelsbod. Rätt som det är släcker Stella lampan, tittar in i spegeln och upprepar ”Jag tror inte på Svarta Madam” tre gånger …

– Jag har tidigare skrivit om en annan känd spöklek i boken Anden i glaset och tanken att även skriva något om den andra mest kända leken - Svarta madam - har funnits i tanken ett tag. Nu var det dags, tyckte jag, säger Ewa. De två böckerna är fristående, men huvudpersonerna är desamma i båda böckerna. Det är alltså Stella, Juni och Fanny som ännu en gång ger sig in i nya kusligheter och som läsaren nu får lära känna lite bättre.

Och mycket riktigt, strax efter att hon sagt orden halkar Stella och slår sig och snart blir olyckorna fler och allt allvarligare.

­­–Jag tror inte att det bara är många barn och unga som vill bli skrämda - det vill även vuxna bli och förmodligen har det alltid har varit så. Tänk tex på bröderna Grimms sagor. De är verkligen skrämmande och tillhör en berättartradition som sträcker sig långt bak i tiden. Kusliga historier är kanske en metod att på ett ofarligt sätt hantera eller förbereda sig för otäcka saker i den verkliga världen? Jag tror inte att det finns ett bestämt svar på varför människor (många, men inte alla) gillar att bli skrämda, men att de, oavsett anledning, gillar det verkar stå helt klart!

De tre vännerna inser rätt snart att det är någon som förföljer dem, en gestalt klädd i svart höghalsad klänning och med håret i en stram knut. Nu återstår bara frågan, vad ska hända med vännerna och hur ska de bli av med sin förföljare?

149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår