Upproret är här!

I tredje boken om Benny och hans vänner hettar det till ordentligt och kriget mellan barn och vuxna är nära.

onsdag 14 november 2018

 

— Boken är såklart en fortsättning på de två tidigare böckerna om Benny men jag vill att alla böcker ska kännas speciella. Varje bok ska vara unik i tilltal och stämning. Den här gången ville jag skriva en suggestiv, spännande, mörk och rolig berättelse som utspelar sig mycket på natten, säger Per Lange.

Barnen har tröttnat rejält på sina överbeskyddande föräldrar och rymt ut i skogen, bildat motståndsrörelsen De Frigående och nu går de till attack. De gör ett satirmagasin och delar ut till alla klasskamrater i årskursen, de sätter upp motskyltar till föräldrarnas förbudsskyltar och grottar ner sig i statistik kring hur stor sannolikhet det i verkligheten är att krocka med en bil när man åker pulka. Samtidigt kallar föräldrarna in polis som söker efter barnen med värmekameror och helikoptrar. Stämningen blir alltmer uppskruvad.

— En av inspirationerna till boken har varit Levande och döda av Han Kang, som i sin tur var inspirerad av Bröderna Lejonhjärta. Jag ville inte att berättelsen skulle kännas för tillrättalagd, fortsätter Per Lange. Det är så lätt att hamna i fällan att alla barn- och ungdomsböcker måste vara pedagogiska men det vill jag inte att Bennys hemliga rapporter ska vara.

Även tidigare delar av serien, Bennys hemliga rapporter och Frihetszonen, har handlat om att barn måste få vara fria att hitta sina egna vägar i leken och att vuxna inte alltid måste finnas där intill.

— En tolv-årig läsare skrev till mig: “Att få ha en egen Frihetszon vore fantastiskt. När jag tänker efter, har jag aldrig någonsin varit själv. Det står det alltid en vuxen lite längre bort och betraktar mig." Mina böcker är lite av ett uppror mot det, säger Per.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2018

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår