Vad har hänt med Ester?

I Moa Eriksson Sandbergs bok Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande får vi möta Julia, 16 år.

torsdag 03 januari 2019

— Julia är uppvuxen i en förort till Stockholm. Hennes pappa är från Nigeria slash London, och arbetar som arkeolog och hennes mamma är från Falkenberg, och berättar lite för mycket om sina vilda ungdomsår för att Julia ska vara helt bekväm. Sedan har hon två syskon, ett yngre tvillingpar som oftast är inne i sin egen bubbla, säger Moa Eriksson Sandberg. Julia gillar att sjunga och spela teater och att hänga med sin bästis ljumma sommarkvällar i Vita bergen. Men när hon går första året i gymnasiet bestämmer sig hennes föräldrar plötsligt för att flytta till en småstad där hon inte känner någon. Boken börjar första dagen i den nya skolan där Julia börjar teaterprogrammet. 

Julia kommer in i en ny klass mitt i terminen. Skolan är känd för att bara ta in de bästa eleverna och konkurrensen är stenhård. Hennes ankomst uppskattas inte av de andra eleverna. Stämningen är otrevlig och huvudläraren, Rafael, gör inget för att förändra det. 

—   Rafael är en typisk maktmissbrukare. För honom är allt som rör teatern på blodigt allvar. Han drömmer nog egentligen om att vara en berömd regissör och jag tänker mig att han innerst inne är lite bitter. Men på skolan är han kung och det utnyttjar han, berättar Moa.

När det står klart att det är Julia som kommer att få huvudrollen i årets stora uppsättning blir klassens stjärna Ester rasande och efter en konfrontation stormar hon ut ur klassrummet. Dagen efter kommer hon inte till skolan och det går upp för klassen att Ester har försvunnit. Trots intensivt sökande har polisen inga spår och Julia bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Men sökandet blir inte så enkelt som Julia har tänkt sig och plötsligt börjar otrevliga saker hända.

—   Jag gillar oväntade vändningar och det gåtfulla. Eftersom boken från början är skriven för ljud så är det högt tempo och cliff-hangers i varje kapitel. Ett psykolgiskt drama för 12 +! säger Moa

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår