Låt oss aldrig glömma!

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

torsdag 24 januari 2019

Här samlar vi våra bästa lästips för olika åldrar.

Läsålder 9-12 år

Serien Svarta Rosorna av Camilla Lagerqvist

Serien Svarta Rosorna handlar om Maja, Hilde och Ben. De möts i ett litet samhälle i Värmland sommaren 1943, när kriget rasar som värst. På andra sidan gränsen tas judiska familjer till fånga och skickas till koncentrationsläger i Tyskland.
De tre vännerna bildar motståndsgruppen Svarta rosorna och ger sig ut på tuffa uppdrag för att motverka nazisternas framfart. I serien ingår böckerna Uppdraget, Isbarnen, Förrädarna och Dödsdömda.

Flamingopojken av Michael Morpurgo

Lorenzo växer upp på sina föräldrars gård i Camargue södra Frankrike, i ett floddelta mitt bland rosa flamingos och vackra vita hästar. Han ser inte riktigt livet som andra, eftersom han har autism, och vissa saker har han svårt att förstå. Varje vecka följer han med sin mamma till marknaden för att åka stans enda karusell. Där träffar han också Kezia, som hjälper till att sköta karusellen och en särskild vänskap byggs upp mellan dem. Men när andra världskriget når Camargue börjar den trygga tillvaron rasa samman. Karusellen går sönder, Kezia och hennes familj svävar i fara och till och med Lorenzos älskade flamingos är hotade. Av samma författare finns även böckerna Den fantastiska historien om katten som försvann och Flykten från den brinnande staden.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

När nioårige Bruno kommer hem en dag upptäcker han att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta. Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. En dag lär han känna den jämnåriga pojken Schmuel med sin randiga pyjamas. Det blir en vänskap som får katastrofala följder.

Läsålder 12-15 år

Vi som överlevde av Michael och Debbie Bornstein

Michael föds 1940, rakt in i en värld av terror, svält och rädsla. Sina första år tillbringar han i ett ghetto i en liten polsk stad, tillsammans med sin mamma, pappa och storebror. När order ges om att alla polska ghetton ska tömmas sätts familjen Bornstein på ett tåg som tar dem till Auschwitz. Nu, nästan sjuttio år senare, berättar Michael för första gången om sin uppväxt och de ödets nycker som gjorde att han överlevde Förintelsen.

Pojken på bergets topp av John Boyne

Pierrot är bara sex år när han blir föräldralös. Han tvingas lämna hemstaden Paris och sin bäste vän Anschel för ett nytt liv hos sin faster i Tyskland. Hon är hushållerska i ett välbärgat hem i Alperna, och det är inte vilket hem som helst. Godset där Pierrot flyttar in tillhör Adolf Hitler. Fuhrern tar den lille pojken under sina vingar och Pierrots liv blir en ond spiral av hemligheter och svek.

Historien om Leon av Leon Leyson

Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Så gick det till när lille Leon blev nummer 289 på Schindlers lista den yngste någonsin, och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte. Det här är den sanna berättelsen om den yngste pojken på Schindlers lista. När Spielbergs film Schindlers List gick upp på biograferna började Leon Leyson motvilligt berätta för en journalist om sitt liv. Sedan fortsatte han tala, ända tills han gick bort, dagen efter att bokmanuset var klart.

Läsålder 15 +

Boktjuven av Markus Zusak

Boktjuven är ett mästerverk i ordets sanna bemärkelse. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv. Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar.

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Den morgonen var min brors liv värt ett fickur.

Året är 1941 och femtonåriga Lina lever ett liv som de flesta andra unga i Litauen. Tills en kväll när Sovjets hemliga polis slår in dörren och för bort familjen till ett fångläger i Sibirien. Där de tvingas att kämpa för att överleva dagen. Ruta Sepetys släkt drabbades hårt av Stalins utrensningar på 40-talet. Här ger hon en unik inblick i en av världshistoriens mer okända fasor som drabbade tusentals människor i Baltikum.

Tårar i havet av Ruta Sepetys

I januari 1945 är tusentals människor i Ostpreussen på flykt undan sovjetiska trupper. Bland flyktingarna finns ungdomarna Joana, Emilia och Florian. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff - ett fartyg som kan föra dem till tryggheten västerut över Östersjön. Men katastrofen inträffar precis när de tror sig ha friheten inom räckhåll. Tårar i havet är berättelsen om historiens största fartygskatastrof som tog över 9000 liv och som inträffade bara 15 mil från den svenska kusten.

164 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2017
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2016
145 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: januari 2014
213 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2017
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2014
49 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2014
140 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: januari 2015
49 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2015
146 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2016
146 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår