Allvar och humor i perfekt blandning

David Walliams är en av Englands absolut största författare och nu är han aktuell med sin elfte bok på svenska, Skurkpappan.

tisdag 05 mars 2019

Framgångssagan med David Walliams barnböcker är helt otrolig – sammanlagt har hans böcker sålt närmare 30 miljoner exemplar över hela världen och ett stort antal av dem har blivit filmer.

- Jag var en motvillig läsare när jag var liten, säger David Walliams i en intervju med ABC Me. Det var först när jag hittade Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl som det verkligen lossnade för mig och jag blev en bokslukare. Jag ser det som ett stort ansvar att vara barnboksförfattare för jag förstår att min bok kan vara den där första boken som får ett barn att börja läsa.

Skurkpappan handlar om pojken Frank, vars pappa är en mästare på skrotbilsrally. Men under en rafflande tävling kraschar bilen och Franks pappa hamnar på sjukhus. Efter det får han inte köra rallybil mer. Det tar tyvärr inte lång tid för honom att bli svårt skuldsatt. För att betala tillbaka sina skulder går han med på att köra flyktbil vid ett bankrån.

- En av mina stora förebilder när det kommer till skrivande är Roald Dahl. Han balanserar obehagliga och svåra saker med humor på ett perfekt sätt. Det är en stor inspirationskälla för mig att läsa hans böcker, säger David Walliams i samma intervju.

Alla böcker av David Walliams är rikligt illustrerade av Tony Ross och illustrationerna är en väldigt viktig del av berättelsen.

- När jag var 11 år ungefär, så tog min mamma alltid med mig till biblioteket för att vi skulle låna böcker. Det första jag gjorde var att slå upp böckerna för att se hur om det var några bilder och hur de såg ut. De hade stor betydelse för vilka böcker jag valde att läsa, säger David till BBC Breakfast.

När Skurkpappan kom ut i England landade den direkt på topplistorna och han har fans över hela världen. En del av framgången tror han beror på att han skriver den bok han själv vill läsa.

- Jag har aldrig blivit vuxen. Som skådespelare och komiker behöver man inte det. Så jag skriver helt enkelt bara den bok jag själv vill läsa, svarar David Walliams när pratshowen This Morning frågar honom varför han tror hans böcker säljer så bra.

 

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår