Rörande om djur i fångenskap.

I 27 år bodde gorillan Ivan i en bur i en galleria där han fungerade som dragplåster och underhållning för barnfamiljer. Författaren Kathrine Applegates bok Den fantastiska Ivan är inspirerad av hans historia.

tisdag 09 april 2019

I en galleria någonstans i USA bor gorillan Ivan. Han är det stora dragplåstret på en liten cirkus i gallerian. Tillsammans med sina bästa vänner, elefanten Stella, hunden Bob och djurskötarens dotter Julia lever Ivan ett rätt händelselöst men bekvämt liv. Av Julia har han fått kritor som han målar och ritar med. Teckningarna säljs till publiken efter varje föreställning. Men tiderna har förändrats – Ivan och Stella drar inte lika mycket publik längre. För att locka fler besökare köper ägaren in ett nytt djur till den lilla cirkusen, en elefantunge som heter Ruby. Ruby har tagits från sina föräldrar i djungeln och är både ledsen och rädd när hon kommer till gallerian. De andra djuren ser hur illa hon behandlas. När Stella blir sjuk får hon Ivan att lova att skydda och ta hand om Ruby ifall något skulle hända henne. Det är då Ivan tar ett beslut som förändrar allt.

Inspirationen till boken Den fantastiska Ivan fick författaren Katherine Applegate när hon läste om Ivan i en tidning.

- Ivan tillfångatogs i djungeln när han bara var 6 månader och bodde sedan i bur i resten av sitt liv. Jag har aldrig mött honom på riktigt, men jag läste om honom och blev djupt gripen av hans historia, säger Katherine Applegate i en intervju på förlaget Scholastics hemsida.

- Jag hoppas att människor som läser den blir lite mer medkännande med djur i fångenskap. Personligen går jag numera aldrig på cirkus som använder djur i sina föreställningar, säger hon.

Katherine Applegate är en mycket produktiv och framgångsrik författare, och har vunnit ett stort antal litterära priser.

- Jag började som författare genom att vara spökskrivare för t. ex. Tvillingarna på Sweet Valley High. Det var en bra skola, jag lärde mig mycket om att skriva på det sättet.

Den fantastiska Ivan håller just nu på att göras om till animerad film av Walt Disney Productions med bl.a. röster av Angelina Jolie och Danny DeVito.

 

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår