Sommarlov, längtan och vänskap

Selma, Tora och Kitty är den fristående fortsättningen på Selma och pappa, i vilken vardagen för familjen förändrades när pappan blev svårt sjuk. Men i Selmas sjuåriga liv är det så mycket annat som pågår och är viktigt som sommarlov, kompisar och gulliga kattungar.

måndag 15 april 2019

Äntligen är sommarlovet här och Selma är ute på ön med pappa, lillebror, morfar och mormor. Mamma jobbar fortfarande och Selma känner sig ensam. Pappa är frisk från cancern men behöver fortfarande vila mycket och morfar och mormor har fullt upp med att fixa och dona. Men så träffar Selma Tora som är nyinflyttad på ön och de två finner varandra. Selma och Tora leker varje dag. Tills allt plötsligt är förändrat.

- När Selmas mamma kommer ut till ön och äntligen har semester glömmer Selma Tora för en stund. Allt hon vill just då är att vara med mamma som hon längtat efter. Det blir ett klassiskt missförstånd. Selma förstår inte att Tora förväntar sig att de ska leka som vanligt, och kopplar inte varför Tora är så förändrad när de sen ses i affären, berättar författaren Katja Tydén.

En dag hittar Selma kattungen Kitty och fastän hon vet att den tillhör Toras familj, bestämmer sig Selma för att behålla henne.

- När Selma hittar Kitty känner hon sig ensam och ledsen. Hon är också arg på Tora som har svikit henne och som dessutom har hela huset fullt av djur! Därför tycker hon det känns rätt att behålla Kitty – som hon tänker också är ensam och övergiven. Selma är lite av en duktig flicka, som precis tagit sig igenom ett tufft år då hennes pappa varit svårt sjuk, hon är dessutom storasyster som får stå tillbaka när allt fokus hamnar på lillebror som råkar illa ut. Att då göra något förbjudet, något för sig själv, blir ett slags protest, ett sätt att få uppmärksamhet, säger Katja.

Att Selma, Tora och Kitty utspelar sig på en skärgårdsö, är ingen slump.

- Jag minns de långa somrarna på ön och har hämtat mycket inspiration därifrån. Lyckan över att ha en bästa vän som man gjorde allt med, och som dessutom hade huset fullt av djur! Men också hur lätt det kunde bli just missförstånd och hur fruktansvärt jobbigt det var när man inte förstod varför något blev som det blev. Sen skammen när man insåg att man själv hade en del i det hela … Jag tror många kan känna igen sig i det, säger Katja Tydén. Likaså det här med att allt på sommaren inte är underbart, utan att det finns faror som lurar i gräset eller i luften, som ormar och getingar. Det kan jag fortfarande tycka är jobbigt, men som barn var det ändå laddat på ett annat sätt. 

99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår