Kärlek i skuggan av 9/11

En Ocean av kärlek är en fristående kärlekshistora av dystopi-drottningen Tahereh Mafi. En kärlekshistoria som utspelar sig i skuggan av 9/11.

måndag 15 april 2019

Tahereh Mafi är mest känd för sin dystopiska trilogi bestående av Rädda mig inte, Rör mig inte och Sätt mig i brand. Med En ocean av kärlek ger hon sig på något helt annat ...

-Det är definitivt det mest självbiografiska jag någonsin har skrivit, säger Tahereh i en intervju med L A Times. Så mycket är inspirerat av saker jag själv har upplevt – konversationer jag har haft, saker som faktiskt har hänt mig direkt – men det är en fiktiv historia.

Boken utspelar sig 2002, ett år efter attentatet mot World Trade Center. Det är en orolig tid, speciellt för någon som Shirin, en sextonårig muslimsk tjej som bär hijab. Elaka kommentarer, föraktfulla blickar och fysiskt våld är en del av hennes vardag.

-I ett panelsamtal jag var med i fick jag frågan om jag mindes när jag såg mig själv representerad i media för första gången och hur det kändes ... och jag kunde inte svara. Jag har sett många muslimska terrorister på TV men ingen helt vanlig ung muslim. Jag började skriva den här historien när min dotter var fyra månader så att hon skulle kunna se sig själv i media en dag, säger Tahereh Mafi i en intervju med Teen Vouge.

När bokens huvudperson, Shirin, en dag tvingas dela studieuppgift med Ocean händer det något. Ocean är så helylle-amerikansk-kille som man bara kan bli. Framstående spelare i basketlaget, kompis med alla på skolan och omåttligt populär. Och på riktigt intresserad av Shirin. Hon kan inte stå emot och sakta med säkert bryter han ner hennes försvar.

-Jag tror att många kommer att läsa om den här boken och tänka att det är en tung historia och det stämmer på många sätt. Men i huvudsak är det en kärlekshistoria och en rätt rolig bok! säger Tahereh.

139 kr Bok - Flexband
Utgiven: april 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår