Makten att få vem man vill att försvinna

När Gabriel och hans mamma flyttar från Stockholm till Frösön på grund av mobbing hoppas de på en ny chans men historien upprepar sig och återigen är Gabriel i allas blickfång. Plötsligt får han oväntad hjälp av en magisk bok. Men är det verkligen hjälp han får?

torsdag 20 juni 2019

Det lilla samhället Frösön ligger utanför Östersund i Jämtlands län. Dit flyttar Gabriel och hans mamma för att slippa undan den svåra mobbing som Gabriel har varit utsatt för i skolan.

– Gabriel är pojke och enligt sin omgivning inte särskilt bra på att vara det. Så han blir mobbad. Han är liten, feg, svag och tyst. Obekväm. Han vet inte vad han ska tycka och säga. Han är liksom fladdrig i själen, saker sitter inte riktigt fast. Det kan provocera de självklara och högljudda, som är mer framgångsrika sina könsroller och i andra roller på skolan, säger Peder Nääs Sundemyr. Tyvärr är det nog det normala att växa upp med upplevda förväntningar som få, knappt några alls, lyckas leva upp till. Att vara ung är för många att vara otillräcklig.

Den svarta boken är Peders debutbok och kom först ut som ljudserie på Storytel Kids.

– Det första som kom till mig var idén om den magiska boken och hur den fungerade. Att den kan få människor att försvinna och ta med sig alla spår och minnen av dem. För att förankra det här omöjliga i något som kändes levande och på riktigt lät jag händelserna ta plats i min egen uppväxtmiljö. Där kan jag gå varje kvadratmeter i minnet. Sedan kändes det mer spännande att låta den svarta boken falla ner som en meteorit i någonting som innan var tyst och stilla, där känslan att "här händer det ju aldrig någonting" råder, säger Peder som själv är uppvuxen på Frösön.

På sin nya skola gör Gabriel allt han kan för att bli osynlig men det hjälper inte och han tar sin tillflykt till hyreshusets källare. Där hittar han en kväll en bok. I boken står ett enda namn: Allan Lundmark. När Gabriel försöker söka upp Allan för att lämna tillbaka boken är det som om han aldrig existerat. Gabriel inser till slut att han har hittat en bok som får personer att försvinna. Han bestämmer sig för att använda boken för att göra gott, men när han börjar bryta mot sina egna regler får det livsfarliga konsekvenser.

– Det är ett på många sätt perfekt vapen han får i sin ägo. Den svarta bokens kraft är kirurgisk, den drabbar bara en person, inte familjen och vännerna runt omkring. Den sopar dessutom undan alla spår efter brottet. Det är bara Gabriel själv som vet vad han har gjort och inför sig själv som han måste stå till svars. Hur många människor skulle göra rätt om de helt säkert vet att de kommer undan? Det Gabriel ser som att han ”gör gott för andras skull” har ett farligt släktskap med hämndlystenhet och en vilja att besegra. Till slut går han över en gräns på ett sätt som han inte kan försvara, ens inför sig själv, säger Peder Nääs Sundemyr.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår