Skräckdrottningen" Lena Ollmark är tillbaka med en riktig sommarrysare!

Lena Ollmark älskar skräck och hennes böcker är alltid läskiga – på riktigt. Nu släpps hennes bok Dödvatten, en perfekt sommarrysare. Den utspelar sig i skärgårdsmiljö.

torsdag 27 juni 2019

Den som känner till Lena Ollmarks författarskap vet vad som väntar – hennes motto är att det ska kännas ordentligt i hela kroppen.

– Jag ville skriva en historia med krypande skräck och obehag i den vackra svenska sommaren, men samtidigt också ge mig ut på en häftig åktur av omskakande känslor och händelser. Det är spännande att utsätta sina huvudpersoner för saker som är på gränsen för vad de klarar av. I Dödvatten får vi uppleva hur lyckorus och närhet snabbt kan ersättas av misstänksamhet och fasa. Jag är intresserad av människor som på olika sätt har drabbats av tvivel, sorg och psykisk ohälsa, säger Lena Ollmark

Dödvatten utspelar sig under ett sommarlov i den vackra Stockholmska skärgården. Max och Vera har träffats på ett behandlingshem för unga som inte mår bra. Veras bakgrund är ganska ”trasig”, hon har blivit lämnad ensam efter moderns självmord, medan Max kommer från en förmögen och, på papperet, trygg och stabil familj. Till en början tycker Vera inte alls om Max men efter ett tag börjar en vänskap spira fram mellan de två tjejerna och snart är de oskiljaktiga.

– Max och Veras vänskap är inte helt olik en förälskelse. När de träffas går de båda igenom något svårt och jobbigt, de är motsatser som dras till varandra, väcker nyfikenhet och ger varandra hopp. Det är en väldigt speciell känsla att träffa en annan människa som fattar vem man är, vad man vill och vad man känner – någon man kan dela saker med. Max och Vera förstår varandras sorg och smärta, och de hittar tillbaka till sig själva och livet tillsammans. Vera vill vara den människa som Max ser i henne och Max vill vara den Vera ser, säger Lena.

När sommaren kommer och det är dags att lämna behandlingshemmet bjuder Max familj ut Vera till sitt hus på ön Saltöga för att tillbringa sommaren där. Men rätt snart inser Vera att allt inte är som det borde i det gamla huset och obehagliga saker börjar hända …

– Sommaren i Sverige är för mig nästan som en annan värld, det är en tid då det mesta känns möjligt. Naturen och det gamla huset på Saltöga är för mig egna karaktärer i berättelsen. De iakttar allt som händer, de har sett allt och de vet allt, berättar Lena.

När Lena själv konsumerar skräck gör hon det i både bok- och filmform.

– Det finns ju så många underbara böcker! Några blandade favoriter: Evig natt och Expedition Kanchenjunga av Michelle Paver, Stephen Kings Jurtjyrkogården och Sara Grans Kom närmare. Min lista över skräckfilmer jag älskar är skrämmande lång, haha ... Barnhemmet, The Others, Alien, Sjätte sinnet, Scream, The Ring och Exorcisten. Dessutom älskar jag tv-serierna Stranger Things och Penny Dreadful.

126 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår