Att leva som flykting

Som yngsta person någonsin tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris 2014, för sin kamp för flickors rätt att gå i skola. Året innan släpptes hennes bok Jag är Malala som rönte stor uppmärksamhet världen över. Nu är hon åter bokaktuell med Vi som flydde, en antologi med tolv berättelser om flykt.

torsdag 15 augusti 2019

Malala Yousafzai kom som flykting till England när hon var 15 år, efter att ha blivit utsatt för ett mordförsök i sitt hemland. I Vi som flydde berättar Malala om hur det kändes att komma ny till ett land som inte är ens eget och känslan av att veta att hon aldrig kommer att kunna återvända. Det är en upplevelse hon delar med miljoner människor världen över och i boken ger hon utrymme till elva andra kvinnor att berätta om sina upplevelser av att leva i exil från sitt hemland.

— Att få höra alla flickornas historier ger mig styrka och inspiration, säger Malala Yousafzai i en intervju med Waterstones. När man är i den situationen, flykten, finns det så mycket att oroa sig för att man glömmer att gråta och vara rädd.

Enligt UNHCR lever 70,8 miljoner människor på flykt världen över. Som en del i Malalas arbete för flickors rätt till utbildning har hon rest jorden runt och mött flyktingar från alla delar av världen. Elva av dessa får vi lära känna i Vi som flydde. De får berätta högst personligt om fruktansvärda strapatser undan våld och förtryck. Om förlust, sorg, skräck. Om att lämna allt bakom sig, försöka hitta trygghet på en ny plats, lära sig ett nytt språk, inse att man kanske aldrig kan återvända - när man samtidigt sett fasor som inte går att beskriva.

— De som lider mest i den här typen av kriser är barn och kvinnor. Det var rätt chockerande för mig att inse. Jag tänkte att människor måste få höra deras historier. Deras mod, om hur de aldrig ger upp, säger Malala till The New Yorker.

154 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår