Kajsa Göransson

Träffsäkert om att bli tonåring

I Jennas fjärde får vi återigen stiga in i Jennas liv. Nu ska hon snart fylla tretton, sjunga solo i skolans musikal och har träffat en ny kompis. Ganska peppigt! Och samtidigt har hennes mamma flyttat in hos hennes värsta oväns pappa, bästa kompisen har flyttat till ett familjehem i en annan stad och verkar mer och mer glömma Jenna – och snart är tiden på mellanstadiet över. Ganska deppigt.

måndag 19 augusti 2019

I serien om Jenna skriver Pernilla Gesén träffsäkert om livet som nybliven tonåring.

— Jag tänker på alla unga tjejer jag har mött under mina författarbesök som har gjort intryck på mig, utan att vara alfahonan eller den duktiga och söta. Dessa möten gör mig på gott humör, säger Pernilla Gesén.

Eftersom Jennas mamma har flyttat in hos värsta ovännens pappa så vägrar Jenna träffa henne. Dessutom har Jenna och kompisarna fått lägga trashmetal-bandet Odjuret på hyllan. I stället är hon med i en musikal. Tur ändå att musikläraren verkar ha god smak!

— Jenna är rolig, rastlös och ”rakt på sak”. Trots att det kan provocera andra, söker hon sin egen väg, långt från normen, säger Pernilla. Jag önskar att Jenna kan vara en förebild för sina läsare och någon de kan känna igen sig i.

När trettonårsdagen närmar sig vill pappa få till en försoning mellan mor och dotter och tvingar Jenna att gå med på att svara i telefonen då mamma ringer, trots att Jenna tycker att hon klarar sig bra som utan kontakt.

— Jennas mamma sviker familjen och Jenna är så pass stor att hon ser igenom föräldrarnas spel. Hon tar sin pappas parti och är arg på sin mamma, säger Pernilla Gesén.

Jennas fjärde är, precis som tidigare delar, lättläst och i varje kapitel händer det något som gör att man vill läsa vidare. Texten är luftig och uppblandad med listor och illustrationer.

— Med serien om Jenna vill jag öka läslusten! Jag vill givetvis att Jenna ska framstå som levande och självklar och att bokserien Dagbok för utvalda även ska stärka läsaren att våga ta mer plats. Jag hoppas att läsaren både har skrattat och satt skrattet i halsen under läsningen och att hen rekommenderar böckerna till alla som hen känner, säger Pernilla.

Pressröster:

” En fin berättelse med många ingredienser. Om att växa, vänskap, starka känslor, livet i allmänhet, bråk och försoning. En riktigt bra tweenie-bok där många kan känna igen sig.” – Charlotte Nordenfeldt, BTJ

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår