Knotan

Är jag galen eller har jag bara lite ångest?

Fler barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin och psykologer på vårdcentraler i Sverige. Både barn och vuxna behöver råd och stöd i frågor som kan kännas svåra att hantera. Barnpsykologen Reyhaneh Ahangarans bok Allt som händer inuti – Om tankar och känslor från A till Ö är skriven i förhoppningen att läsare ska få svar på några av dessa frågor.

fredag 23 augusti 2019

Att vara blyg, orolig, stressad, ha svårt att sova eller har skolproblem är några av de frågor barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran hjälper till med dagligen. Hon har länge saknat en bok som handlar om hur man mår och som vänder sig direkt till barnen.

— Boken handlar om väldigt allmängiltiga tankar, funderingar och känslor som alla upplever någon gång. Men även om vi alla upplever dem kan det ibland vara svårt som förälder att veta hur man kan prata om till exempel oro, ledsenhet eller känslor av utanförskap. Boken går igenom allt på ett enkelt sätt så att barn ska ha lättare för att förstå sig själva och sätta ord på det som händer, men också hjälpa föräldrar att formulera sig när de pratar om jobbiga saker med sina barn. Barn som kan prata med sina föräldrar och känner sig förstådda mår bättre, säger Reyhaneh.

Boken sträcker sig från A-Ö och varje bokstav står för någon av de frågor hon stött på i sin långa karriär som psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin/BUP och skola

— Om jag skulle välja två bokstäver som jag tycker är extra viktiga så skulle det bli V och O. V – Våga berätta är extra viktig just när det kommer till barnen. Barn får aldrig ge upp hoppet om att det finns någon som vill lyssna och hjälpa till. För föräldrar är kanske O – Oro en av de viktigaste. Jag har ofta träffat föräldrar som antingen blir så rädda för sitt barns oro att de gör allt för att den obehagliga känslan ska försvinna omedelbart eller tvärtom – förminskar barnets upplevelse. Det gäller att hitta en balans så att man inte tar ifrån barnet rätten att känna det den känner men inte heller signalerar att oron är något väldigt farligt eller konstigt.

Trots att fler och fler söker hjälp för sitt eller sina barns mående finns det fortfarande en stor grupp som aldrig får den hjälp de behöver. Det kan handla om rädsla att söka hjälp, inte veta var man ska söka hjälp eller bero på att en språkförbistring står i vägen. Där hoppas Reyhaneh att hennes bok ska vara ett steg i rätt riktning.

— Jag tänker att Allt som händer inuti är en bok om hur vårt inre funkar, precis som att böcker kan handla om hur kroppen funkar. Det är inte en bok om psykiatri eller allvarlig psykiatrisk ohälsa, ämnena som tas upp är som sagt väldigt allmängiltiga och vanliga. Att låna eller köpa den till sitt barn signalerar inte att ens barn redan mår psykiskt dåligt utan min förhoppning är att den ska kunna hjälpa till att förebygga psykisk ohälsa och stärka barnet, säger Reyhaneh Ahangaran.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår