Lisa Mattisson

Kärlek i en omvänd värld

Välkommen till en värld där Sverige aldrig har haft en manlig statsminister och där konståkningstjejerna har högst status på gymnasiet medan hockeykillarna får stå ut med dåliga träningstider och sexuella trakasserier. Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvalls kaxiga, romantiska och tänkvärda roman Inte som du vänder på begreppen.

torsdag 17 oktober 2019

Ester är skolans populäraste tjej. Hon är lagkapten i konståkningslaget, blir bjuden på alla fester och har ett tjejgäng där alla alltid ställer upp för varandra. Vincent är ingen speciell. Han har precis börjat gymnasiet, spelar hockey på fritiden och satsar allt på att få högsta betyg. Så att han kan bli något. Men så händer något som förändrar allt. På en fest blir Vincent indragen i ett rum av Esters bästa kompis Amanda. Han klarar inte av att säga nej, trots att han vet hur Amanda är. Kort därefter sprids en nakenbild av honom över hela skolan. Plötsligt vet alla vem han är.

— Vi ville skriva en roman där maktstrukturerna är omvända, samtidigt som vi förlägger handlingen till en tid alla läsare känner igen, med moppebilar, dickpics och trakasserier på sociala medier, säger Johanna Schreiber, som har skrivit boken tillsammans med romandebuterande Ida Ömalm Ronvall.

— Vi har valt att behålla de traditionella könsuttrycken, som att tjejer gillar smink och att killar gillar att träna, för att skapa igenkänning hos läsarna. Det får inte kännas för främmande för då kanske man slutar läsa och inte tar in, säger Ida.

När Esters och Vincents vägar korsas av en slump ställs allt på sin spets. De börjar ifrågasätta både sina egna val, och hur hela samhället ser ut.

Inte som du är i första hand en kärlekshistoria. Vi vill ge läsaren en bild av hur den där första pirrande kärleken kan kännas och ska kännas. En av våra testläsare sa att det är som Egalias döttrar möter SKAM och det blir vi väldigt glada för. Underhållande och samtidigt kanske någon tanke som väcks om hur det egentligen ser ut och funkar runt omkring oss, säger Ida.

149 kr Bok - Flexband
Utgiven: oktober 2019
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår