Gabriel Liljevall

Nu lackar det mot Julia

Gårdstomtar, näcken, vittror och annat oknytt kommer till liv i Johanna Wilsons barnboksdebut där varje kapitel för oss en dag närmare julafton.

onsdag 30 oktober 2019

Med Nu är det Julia debuterar skådespelerskan Johanna Wilson som barnboksförfattare. Boken är uppbyggd på tjugofyra kapitel, ett för varje dag fram till jul.

— Den första december är ett magiskt datum - då föddes mitt första barn. Det är också då man börjar räkna ner mot jul. När jag var liten betydde det mys, ljus och närhet. Men den värld som mina barn växer upp i ser annorlunda ut. I en globaliserad, digitaliserad värld, så går den där närheten lätt förlorad. Jag kände ett behov att berätta för barnen om våra rötter - vår nordiska mytologi och våra väsen, säger Johanna Wilson

I boken får vi möta elvaåriga storstadstjejen Julia måste flytta till släktens gamla gård långt ute på landet tillsammans med sin stressade pappa och vresiga morfar, är hon nära att explodera av ilska. Hennes föräldrar har bestämt att hon måste stanna där ända till jul för att komma ikapp med skolarbetet. Allt är fruktansvärt orättvist. Julias hela liv pågår ju i stan, och hon tänker åka hem igen. Men rymningsförsöket tar en oväntad vändning. Julia stöter på något djupt inne i skogen, något som är svårt att förklara. Något övernaturligt.

— Det är något vackert med hur dessa fantastiska figurer funnits i någon slags folksjäl i evigheter, och att de fyllde en funktion. De sa att vi är ett med naturen och att vi måste respektera och ta hand om den. Den gamla kärva, men godhjärtade gårdstomten blev tidigt central i historien. Och även om han själv absolut inte vill blandas ihop med vår moderna jultomte, så passade det väldigt bra att berätta den här historien som en julkalender. Jag hoppas att mitt decemberbarn och en massa andra barn, genom Nu är det Julia ska känna den där närheten igen - till naturen och till varandra.

117 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår