Vad händer när en robot, som vet att människoarten är utrotad, träffar en flicka som behöver hjälp?

För trettio år sedan bestämde sig robotarna för att förändra världen. Människorna skulle förstöra allt i sin väg om de tilläts fortsätta som de hittills gjort. Så man beslöt sig för att utrota mänskligheten och starta en ny värld, befolkad av robotar. Men så en dag dyker en flicka upp bland alla robotar. Hur i hela världen har det gått till?

onsdag 15 januari 2020

Lee Bacon är en amerikansk författare med ett stort antal utgivna böcker bakom sig. Den sista människan är den första som blivit översatt till svenska.

— Idén till Den första människan fick jag en dag när jag var på väg hem från matbutiken. Jag lyssnade på en podcast av Ezra Klein som intervjuade Yuval Harari som har skrivit boken Sapiens. På frågan om han trodde att mänskligheten skulle vara den dominerande livsformen om 300 år svarade han genast att det var han säker på att vi inte skulle. Vi skulle antingen utrota varandra eller så skulle vi bli omsprungna av den teknologi vi själva bygger. Hans svar fick min fantasi att genast sätta fart och bygga upp den här framtida världen. Och jag bestämde mig direkt, det här var en historia jag var tvungen att skriva! säger Lee Bacon i en intervju på bloggen Novelpro.

I Den sista människan möter vi XR935, en tolv år gammal robot med avancerad AI-teknologi. Han har en familj — en hem-enhet — som består av mamma, pappa och han själv. Hans två bästa vänner är två andra robotar av äldre modeller. Gemensamt är att de alla har sin specifika uppgift att utföra, precis som alla andra robotar i deras värld. En dag på väg till sitt jobb upptäcker XR något oväntat: en flicka. Men det är ju i teorin en omöjlighet, eftersom mänskligheten utrotades för trettio år sedan. Helt emot sin egen logik bestämmer XR sig för att hjälpa flickan med det uppdrag hon är där för att utföra. Han går med på att visa henne vägen till en plats markerad på den karta hon har med sig.

Snart jagas de av hotfulla maskiner som bara har en enda uppgift — att hitta Emma. Människor får inte finnas på jorden. Hur kan en flicka lyckas undvika att bli upptäckt på en plats som står under ständig bevakning?

Filmrättigheterna till Den sista människan såldes innan boken ens släpptes och arbetet med att ta fram manus är i full gång. Bakom projektet står Phil Lord och Chris Miller som bland annat gjort den första LEGO-filmen som blev en stor succé världen över.

— Den här duon finns bland mina favoriter när det kommer till filmmakare så det känns väldigt spännande att få jobba med dem. säger Lee till Novelpro. Jag är så nyfiken på att se hur de löser det första mötet mellan Emma och XR935!

159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår