Knotan

Att prata om känslor med barn

Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran har skrivit en efterlängtad bok för barn i lågstadieåldern. En bok för alla som grubblar över hur det är att sova över hos en kompis för första gången, hur man ber en lärare om hjälp fast man är nervös eller vad man ska göra om man bär på en hemsk hemlighet.

måndag 10 augusti 2020

Ibland är man ledsen utan att förstå varför, ibland är man så glad att man inte kan sluta skratta, ibland är man så orolig att man får ont i magen ... och då hjälper det nästan alltid att sätta ord på hur det känns!

Reyhaneh Ahangarans storsäljande bok Allt som händer inuti (2019) om psykisk hälsa för mellanstadiebarn har använts av såväl lärare som psykologer, föräldrar och barn.

– Det var ett jättesug efter boken. Jag hade trott att den skulle säljas i 400 exemplar, varav min mamma köpte upp halva upplagan, men det blev ju helt annorlunda, säger Reyhaneh Ahangaran och skrattar.

Frågan från läsarna kom dock nästan direkt: Om man behöver tala med yngre barn om känslor, vilken bok ska man läsa då? Därför har hon, tillsammans med formgivaren och illustratören Annika Lundholm Moberg, skapat en liten guide för små barn om stora känslor.

– I mitt yrke som skolpsykolog möter jag dagligen barn och unga som upplever att det är svårt att prata om psykiskt mående. För äldre barn och unga finns en del litteratur och sajter online att söka information och stöd ifrån men inte för låg- och mellanstadieelever, säger Reyhaneh och fortsätter:

Känsloboken är tänkt att läsas av barn för att de ska lära sig att förstå vad som händer i dem – och inte minst för att de ska kunna sätta ord på sina känslor.

Återigen blir det massor av igenkänning, exempel från vardagen, konkreta tips (som avslappningsövningar om man har svårt att varva ner på kvällen) och frågor att ställa till sig själv (“Vad brukar du tänka på som gör dig glad?”).

Däremot är Reyhaneh Ahangarans noga med att Känsloboken inte är en självhjälpsbok för barn. Barn ska inte lösa problem på egen hand, menar hon. Boken handlar snarare om hur man kan hitta bra vuxna att prata med och hur man ska sätta ord på det man känner.

– För att vuxna och barn ska kunna prata om känslor är det viktigt att hitta ett gemensamt språk. Jag har arbetat som barnpsykolog i snart tolv år och varje vecka får jag frågan: “Hur ska vi kunna prata om det här?”.

Känsloboken är tänkt vara uppmuntrande och peppande – för genom att sätta ord på sina känslor, kan den gnagande oron i kroppen många gånger försvinna. Språket är anpassat för barn som vill läsa själva, men boken passar även bra att läsa högt tillsammans.

För föräldrar finns också ett specialskrivet kapitel.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2020

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår