Elva noveller om när det verkligen känns

Det blir känslosamt, hett och spännande när 11 författare och nya röster fått i uppdrag att skriva en varsin novell på temat ”första gången”. Berättelserna spänner över allt från farlig besatthet till första ligget och bland författarna märks namn som Elsa Billgren, Kristoffer Folkhammar och Christina Lindström.

tisdag 20 oktober 2020

Vi gav elva författare och skribenter uppdraget att skriva varsin berättelse på temat första gången. Resultatet blev en antologi som sträcker sig från en begravning till första fyllan. Från grooming till det där oförglömliga ögonblicket när två personer bestämmer sig för att de är tillsammans. Från att bli dumpad när man har på sig sin allra vackraste klänning till att sakta låta en förälskelse glida över i besatthet.

– Det känns pirrigt, spännande och stort att få skriva den här novellen om kärlek och klänningar! Att den dessutom är i så fint sällskap känns underbart, säger Elsa Billgren, som ligger bakom novellen 1954.

Första gången handlar om de allra största känslorna, om en tid i livet då alla händelser på något vis känns avgörande, om sorg, kärlek, skuld, ånger och kåthet.

– Jag är både författare och svensklärare och som lärare uppskattar jag verkligen novellformatet eftersom det är lätt för en klass att behålla koncentrationen runt en kortare berättelse, och att alla elever sedan kan diskutera den medan de har den i färskt minne, säger Christina Lindström, vars novell handlar om grooming och är baserad på en verklig händelse.

– Ju äldre en blir äldre en blir desto färre första gångar blir det och detaljer från första upplevelser bleknar. Men en glömmer aldrig hur det kändes. Det var otroligt roligt att få utgå från dessa första känslor och skriva fram texten utifrån dem. Min novell Organismen handlar om att vara ett gäng men mer som en enhet forever och om att ta med sig en flaska smuggelvodka på fest för första gången, säger Sara Edström – som även har formgett bokens omslag.

Utöver Elsa Billgren, Christina Lindström och Sara Edström medverkar Lova Lakso, Emilie Roslund, Johanna Schreiber, Irena Pozar, Kristofer Folkhammar, Mattias Edvardsson, Lin Jansson och Hanna Persson.

154 kr Bok - Flexband
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår