Paleonörden Johan Egerkrans ger sig på Triceratops

Efter förra årets succé med T-rex och andra tyrannosaurier fortsätter Johan Egerkrans utforska paleontologins häftiga värld. Nu reder han ut släktskapen i arten ceratopsier och ger oss ännu en maffig dinosauriebok att njuta av.

fredag 06 november 2020

Näst efter Tyrannosaurus rex är Triceratops kanske en av de mest kända dinosaurierna. Med sina stora nacksköldar och spikar är det svårt att inte imponeras av Triceratops. I den här boken får du lära dig mer om de horn- och kragförsedda ceratopsierna och deras släktingar. Allt från vad de åt till hur deras sköldar faktiskt fungerade. Visste du till exempel att man hittat en Protoceratops som förstenats mitt i en fajt med en Velociraptor? Eller att Triceratops hade det största huvudet av alla landdjur som någonsin har levat?

- Min process ser ut som så att jag börjar med att göra research. Paleontologi är ett väldigt dynamiskt forskningsfält och det kommer ny information hela tiden som jag försöker sätta mig in i, berättar Johan Egerkrans.

Triceratops och andra horndinosaurier innehåller fler är tjugo horndinosaurier, dess historia, familjeträd och hur de utvecklades över årmiljonerna.

- Min favorit är Styracosaurus som nog är den tuffaste horndinosaurien och ganska nära släkting med Triceratops. Den var lite mindre men kompenserade genom att ha en nacksköld med spikar så att den såg ut som någon slags punk-noshörning med jättestort noshorn, säger Johan Egerkrans.

Johan Egerkrans har satt sig själv på författarkartan med sina storverk Nordiska gudar, Nordiska väsen och De odöda. Med dem har han också haft stora framgångar ute i världen. Hans böcker kan bäst beskrivas som allåldersfakta då de passar lika bra för en sexåring som en sextioåring.

PS! Ni har väl inte missat Johans illustrationer i nyutgåvan av Mio, min mio hos vårt systerförlag Rabén & Sjögren? Här kan du läsa mer.

138 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2020

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår