Yalla mjau från Rosengård

Har du också undrat vad katten du såg i hörnet av den där gatan gjorde? Den som såg ut som att den gömde sig lite och tjuvlyssnade? Vi har svaret!

onsdag 21 april 2021

I Anja Gatus helt nya serie Kattspioner på Rosengård får du lära känna den lilla katten Samira Karlsson som just har flyttat med sin familj till Rosengård. Allt är nytt och ovant. Snart träffar hon Pälsa, en cool och charmig katt som tar henne till spännande platser, som vattenlekplatsen och kattkaféet och till och med en boxningsklubb. Med Pälsa vågar hon allt. Men inte i sin vildaste fantasi hade Samira Karlsson kunnat ana att hon och Pälsa skulle bli hemliga agenter och ägna sig åt farliga uppdrag. När några kaninungar försvinner och råttor börjar härja sätts alla djur i området på prov.

- När min dotter fyllde sex år för tre år sedan ville hon ha ett kalas med tema "kattspioner". Jag hade ingen aning om vad en kattspion var, men fixade kalaset så gott jag kunde. Efter kalaset började jag lägga märke till hur katterna i kvarteret där jag bor faktiskt betedde sig: de gick sina rundor varje dag, de höll koll, smög fram, hoppade vigt upp på staketen och betedde sig helt klart som att de hade något väldigt viktigt men hemligt på gång. De var kattspioner. Jag började fantisera om att de när de stannade för att slicka sig om tassen egentligen rapporterade in vad de såg i en inspelningsapparat som var fäst runt tassen, och att de lösa skinnen på magarna egentligen var väskor fulla med spionredskap. Jag funderade på deras relation till de andra djuren – vad pratade skatorna om på sina kvällsmöten i träden, hur använde sig kattspionerna av de stackars kopplade hundarna i sin underrättelseverksamhet och var det självklart så att råttorna var deras fienderna? På det här sättet växte en hel parallell verklighet fram: kattspionernas värld, säger Anja Gatu.

Som kattspioner hjälper Samira och Pälsa till att bibehålla ordningen på Rosengård men det är en känslig balans. Hur ska Samira Karlsson veta vem hon kan lita på? Och vilka dolda krafter styr Malmös djurvärld?

Anna Nilsson som har illustrerat Man lever bara nio gånger berättar:

- När jag har gjort illustrationerna till serien om Samira så har jag hämtat mycket inspiration från tecknad film. Animatörer är så bra på att fånga olika karaktärers känslor och rörelser, och det passar bra för den här boken som har så livfulla miljöer och yviga karaktärer. Speciellt gillar jag katternas högkvarter eller deras fik, där kan man ösa på med roliga föremål och detaljer.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2021
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2021
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Sissela Benn
Utgiven: april 2021

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår