Lisa Mattison

Hur hanterar man upptäckten av ett hemligt syskon?

17-åriga Isak lever ett vanligt liv med skola, träning, vänner och flickvän. En dag upptäcker han att hans föräldrar dolt en stor lögn; Isak har en syster. Lögnen äter upp Isak och han hamnar i en kris. Fanny har precis börjat sitt nya kundtjänstjobb och delar en andrahandslägenhet med sin barndomsvän. Hon funderar mycket på framtiden och vad hon ska göra.Ida Ömalm Ronvalls roman En hemlig syster kretsar kring ett svek, relationer i förändring och att ha ena foten i ungdomen och den andra i vuxenvärlden.

torsdag 20 januari 2022

Ida Ömalm Ronvall debuterade 2019 med Inte som du. 2020 kom Säg nåt då!. I början av 2022 släpper hon sin tredje roman En hemlig syster, en ungdomsroman som kretsar kring svek, kriser, relationer och att bli vuxen.

- Jag har hört talas om folk som fått veta att de har ett syskon de inte kände till. Så började jag tänka, hur skulle jag reagera om det hände mig? Sen fantiserade jag fram karaktärerna Isak och Fanny och började tänka på hur de skulle reagera. Fanny har fullt upp med att famla sig fram i att vara mitt emellan att vara ung och vuxen. Den inspirationen kommer till stor del från när jag själv var i den åldern och också undrade vad jag skulle göra "egentligen". Men Fanny är inte jag och det händer många saker som jag inte varit med om, säger Ida Ömalm Ronvall.

En hemlig syster utspelar sig både på platser i Stockholm och i Örnsköldsvik. Idas tidigare romaner har också utspelat sig i bland annat Örnsköldsvik.

- Jag tycker om att använda mig av miljöer som jag känner till väl, då det ger mig en närhet till karaktärerna. Det blev därför naturligt att återvända till min uppväxtstad Örnsköldsvik även i denna bok. Några karaktärer från Säg nåt då!, som också utspelar sig i Örnsköldsvik, dyker upp på ett hörn i En hemlig syster.

Till och med Isaks och Fannys bostäder är välbekanta för Ida Ömalm Ronvall.

- Isak och hans föräldrar bor i samma hus som jag bodde i med mina föräldrar under högstadiet och gymnasiet. Fanny bor på Hägerstensåsen i södra Stockholm, där jag bor sedan 13 år tillbaka. Hela boken är skriven under pandemin och eftersom jag var hemma nästan jämt så kände jag att ”äh, Fanny får väl bo hemma hos mig också”. Så hon fick bo i lägenheten som jag och min familj bodde i när jag började skriva boken, berättar Ida.

Romanen kretsar till en stor del om relationer som på olika sätt förändras. Det handlar om relationen man har till sin familj som kan förstöras av att man inte berättar något, men också om relationer till gamla och nya vänner.

- Jag intresserar mig väldigt mycket för relationer och tjuvlyssnar ganska mycket på vad folk på tunnelbanan pratar om. Men jag är nästan ännu mer intresserad av det som man inte pratar om, vare sig det handlar om i en familj eller mellan två kompisar. Det säger väldigt mycket om en relation. Vad blir konsekvenserna för en relation när man inte pratar om något? Förväntningar och verkligheten kolliderar rätt ofta, särskilt när man inte pratar om viktiga saker, avslutar Ida Ömalm Ronvall.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2022
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2022

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår