Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Spännande om en framtid då julen är förbjuden

Silje och Isidor lever i ett kontrollsamhälle i framtiden med få traditioner och festligheter. 
När de snubblar på en berättelse om julen och bestämmer sig för att undersöka saken vidare. Varför slutade människor att fira jul – och vad händer om man börjar fira igen? Legenden om julen har 24 kapitel så att du kan läsa ett om dagen, ända fram till julafton!

 

onsdag 26 oktober 2022

Ladda upp inför julen med en riktigt spännande berättelse! Silje och Isidor lever i en framtid där julen inte längre finns, de har aldrig ens hört talas om den. I stället finns id-chip, ständiga kontroller, resebegränsningar inom olika bostadszoner och näringskapslar istället för mat. En dag visar deras lärare en bok – ”Julens traditioner”. Barnen sitter som trollbundna när de tittar på de vackra bilderna, men dagen efter är läraren försvunnen och rektorn meddelar att boken är förbjuden. Det blir startskottet på Siljes och Isidors kamp för att få reda på mer om julen. När blev snön giftig? Kan det verkligen stämma att det kom en skäggig, rödklädd gubbe med en massa paket? Hur skulle det vara att smaka på julmat?


Så får de två vännerna höra om ett hemligt sällskap som fortfarande firar jul, långt uppe i norr. Silje och Isidor bestämmer sig för att ta sig dit, men hur?


– Det som kom till mig först var namnen, Silje och Isidor lät så snyggt. Att förlägga historien i framtiden när julen inte längre finns dök upp tidigt som en kul idé. Jag hade också en bild i huvudet av en röd bok. Jag ville röra om och skapa en historia där man som läsare tvingas fundera över julen med alla sina traditioner. Hur skulle det vara om man fick upptäcka den på nytt – och vad handlar den egentligen om? säger Eva Hildén.

 

NYHETER

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår