Det här kalla landet

Genre Övrig Barn & UB

Åldersgrupp 15+

Förlag B Wahlströms

Boken är lagd i din recexkorg! Visa korgen nu!

Det här kalla landet

av Pernilla Gesén

Noomi bor i Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland. Hon går i gymnasiet och är en del av en trygg familj med god ekonomi – fram till nu. Hyllorna i mataffären gapar tomma. Noomi är van att kunna köpa vad hon vill, men butik efter butik stänger ner.

Efter att Noomi rånats av ett gäng invandrartjejer finns inte längre några tvivel om vad som håller på att hända i landet, så hon gör gemensam sak med sin storebror, aktiv inom det främlingsfientliga parti som växer i raketfart inför valet. Men Noomis klasskompis Zahra kommer i vägen. Zahra, som alltid sticker ut hakan och käftar emot. Som liten flydde hon från krig och förödelse till Nordland, men bara halva familjen nådde säker mark. Zahra söker trygghet i en allt mer skrämmande tid av kaos och utanförskap – men på fel ställen.

Zahra inte bara ifrågasätter allt som Noomi tror på, hon ”stjäl” också hennes barndomsvän. Till en början vill Noomi bara att Zahra ska försvinna, men snart händer något inom dem båda. Det blir ett möte som förändrar de båda för alltid.

Vardagsproblem, sexuellt uppvaknande, bråk med föräldrar och en storebror med alltmer radikala idéer bildar fond för en berättelse om att växa upp i en tid som speglar vår egen – på en plats där främlingsfientlighet, ekonomisk kris, och en intensiv rädsla för att uttrycka sina åsikter, råder.

Format Inbunden

ISBN 9789132170553

Utg.datum 2017-03-27

Sidor 200

Pernilla Gesén

Pernilla Gesén har på sina snart femton år som författare hunnit skriva ungefär 40 böcker. Med bland annat sina serier om Alva och Klass 7B, och bilderböckerna om Lova och hennes pappa, har hon etablerat sig som en av de mest populära svenska barnboksförfattarna och hennes böcker är alltid med på bibliotekens topplistor över de mest utlånade.


Skrivet om Det här kalla landet


"Lätt igenkännbara paralleller, förstås, men greppet fungerar överraskande bra. Nyanserat om politiska och sociala motsättningar ur tonårsperspektiv."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Romanen kunde inte vara mer aktuell än nu, i en tid då högerextrema krafter växer, där människor druknar på medelhavet i flykt från krig och svält och där dörren till tryggheten stängs för de som överlever. Boken riktar sig mot ungdomar, jag tror att den skulle kunna vara ett utmärkt verktyg för att minska fördomar och förhindra främlingsfientlighet genom att läsas i högstadie- och gymnasieklasser."
KalmarPosten

"En aktuell bok med viktigt ämne och massor att prata om. Hoppas den kommer jobbas med på högstadieskolor!"
PrickigaPaula

"Det här är en berättelse som griper tag om en, och som håller sig kvar länge. Det är inte bara det att det fiktiva samhället i boken påminner om hur Sverige ser ut i dag, utan det som berör är hur lätt en ung människa kan påverkas och vilka komponenter som ofta spelar roll i sammanhanget."
Bokkoll.se

"Det här kalla landet passar bäst på högstadiet, så väl som underhållningsläsning som i diskussioner kring demokrati och främlingsfientlighet." 
Boklus

 

Pressmaterial

Omslagsbild

Typ JPG

Format 1654 x 2480

Storlek 1,83 MB

Ladda hem

Pernilla Gesén © Peder Lingdén

Typ JPG

Format 2832 x 4256

Storlek 1,24 MB

Ladda hem

Fler böcker av Pernilla Gesén